2021. 1. 24 vasárnap, Timót napja van. Várható programok: 2015. július 4., Budapest Jazz Club, IBOLYÁN TÚL *** 2015. augusztus 5., Ördögkatlan Fesztivál, Kisharsány, nagyszínpad - IBOLYÁN TÚL

 
   
Keresés az oldalon:

Érzelmeket sugároz, ezzel érzelmeket vált ki   Nyomtatás  E-mail 
OIRO Szerkesztőség  

2009.02.10.

Oldalunk egyik kedves látogatója, Cicka, saját honlapjának blog részében nemrég tett egy bejegyzést Ibolyával kapcsolatban, melyben többek között a rajongói érzésekre kereste a választ. Cicka írása teljes hsszúságában elérhető a Tovább gombra kattintva vagy honlapján ide kattintva, melyből alább olvasható egy részlet. (A kis képre kattintva pedig megtekinthetők a január 28-i Old Man’s koncerten készült fotók.)


„Annyira fásultak már az emberek a mai világban, annyira elüzletiesedett a kultúra is, hogy az a maroknyi ember, aki még igényli az érzelmeket, úgy kapaszkodik egy igazi emberi hangba, mint a fuldokló a mentőövbe… Azt hiszem tehát, hogy akinek nem a külső megjelenés a döntő, hanem a belső értékek, az jobban kedveli Oláh Ibolyát. Kicsit rekedtes, rockos hangjával, egyéni előadó stílusában új színt vitt a zenei palettára. És főleg érzelmeket: hol elhaló, szinte suttogó a hangja, majd ugyanazon a slágeren belül egyszer csak elkezd tisztán, szárnyalva énekelni, majd megint elfúlóvá válik, mint akit a sírás fojtogat. Ezért más, mint a legtöbb ismert művész. Érzelmeket sugároz, ezzel érzelmeket vált ki. És napjainkban ilyen érzelmekből van egyre kevesebb…”

OIRO-mánia
Segítség! Rajongó lettem?
 

Nem vagyok rajongó típus. Soha nem is voltam. Csak irigykedve hallgattam azokat, akik őszinte lelkesedéssel tudtak beszélni valamiről vagy valakiről. Hitetlenkedve néztem, ahogy csillogó szemekkel, igaz áhítattal dicsérték az illető jó tulajdonságait, elért eredményeit, rendkívüli tehetségét.

Nálam a tisztelet csendes, de őszinte elismerés formájában jelentkezik. Hol van a határ, amin túl már elmondhatnám magam is: a rajongója vagyok?

(Gyakorlom egy kicsit a tükör előtt: üdvözült mosoly… (megvan)… csillogó szemek… (ez még nem tökéletes)… és áhítattal elrebegni a szavakat: őszinte rajongója vagyok… (Hm! Ez valahogy nem az igazi!)…
L Azt hiszem, kérek néhány tanácsot az „ibolyásoktól”. Ők igaziak… ők biztosan tudják… ! J

Mielőtt bárki aggódni kezdene, hogy a skizofrénia első jelei mutatkoznak rajtam, meg kell jegyeznem, hogy távolról sem annyira paradox a helyzet, mint amennyire látszik!

Bár nem tudom, mitől lesz valaki általában rajongó… bocsi: Rajongó… valószínűleg nagyon vékony a határ a szimpla „kedvenc-előadóm-ez-vagy-az” és az „xy-rajongója-vagyok” állapot között. Annak kell lennie, mert amíg én szégyellem, hogy nem vagyok rajongó típus, addig az OIRO-n, nagyon kedvesen, teljes jogú Rajongónak kiáltottak ki egy „csacska-macska” írásom után, (itt elolvashatod) amiben az Old Man’s Sörözőbeli Oláh Ibolya koncert rám gyakorolt hatását próbáltam megfogalmazni. (Igaz, hogy alkalmanként már korábban is hozzászóltam ehhez-ahhoz, de erre bárki képes, ha beregisztrálja magát. Nem kell rajongónak lennie…)

Tehát a pozitív fogadtatás után elgondolkodtam: valóban igazi Oláh Ibolya Rajongó vagyok?

Kritikusan sorra vettem az eseményeket, amelyek az első Megasztár döntőjétől a januári koncertig vezettek. Nem részletezem, csak a fordulópontot említem: ez pedig nem más, mint az AIDA c. musical… 

Nem, nem igaz! Nem a musical az oka!... Az igazi ok: Oláh Ibolya!... A darab csak egy a sok közül… De!... Láttad már a darabot Ibolya előadásában? Érezted, ahogy megborzongsz és összefacsarodik a szíved, mert szinte süt a fájdalom a dalokból? Törölted már le a könnyeidet titokban az előadás közben, mert annyira feltört benned az együttérzés a núbiaiak és a tragikus sorsú szerelemesek iránt?

De itt van példának a Casting minden c. film. A „Volt egyszer egy lány”című dalt még csak nem is ismertem korábban. Aztán meghallgattam eredetiben… majd megnéztem Ibolyával… Hihetetlenül jó volt! Jobb, mint az eredeti…(Emlékeztetőül írom: Nem Vagyok Rajongó Típus!) Kevés magyar sláger tud lenyűgözni… ez azon kevesek közé tartozik. (
Ha még nem láttad, kattints ide!)

De eszembe jutott, amikor a reklámblokkban először hallottam felcsendülni a „
Magyarország”-ot: mágikusan vonzott a képernyő. Ott hagytam csapot-papot, főzést, fakanalat…

Mi az, ami ezeket a dalokat annyira különlegessé teszi? Mi köt össze annyi különböző korú, különböző sorsú és teljesen különböző vérmérsékletű embert az OIRO-n?

A válasz mára – számomra- teljesen egyértelműnek tűnik: Oláh Ibolya!

Sokan vádolják az „ibolyásokat”, hogy túl elfogultak és fanatikusak Ibolyával szemben. Távol áll tőlem a fanatizmus, de azon kaptam magam, hogy kezdek mániákus lenni. „Atyaisten! Megfertőztek!” – volt az első gondolatom. De nem hiszem, hogy ilyesmit csak úgy el lehetne kapni, mint az influenzát!!! Elgondolkodtam tehát, hogy mi az ördög van rám ilyen hatással, hogy időről-időre bejegyzéseket írok egy rajongói oldalra?

Egyetlen érvet találtam a magam mentegetésére, mégpedig Ibi előadás módját és médiapukkasztó viselkedését.

Annyira fásultak már az emberek a mai világban, annyira elüzletiesedett a kultúra is, hogy az a maroknyi ember, aki még igényli az érzelmeket, úgy kapaszkodik egy igazi emberi hangba, mint a fuldokló a mentőövbe.

Oláh Ibolya igazi különc. Nem akar úgy kinézni, mint a képernyőről ránk mosolygó reklám-csinibabák. Már azzal vihart kavart a különböző fórumokon, hogy mennyi tetoválás van rajta… van aki elfogadja, van aki nem. Soha nem figyeltem a tetkóira, amíg a parázs vitát nem olvastam. De annak ellenére nem zavar, hogy magam teljes mértékben ellene vagyok. Mert számít valamit? Nem. Számít neki, hogy mit gondolunk erről? Nem. Mert az egyéniség lényege, hogy szabad akaratunkból választunk hajszínt, ruhát, ékszereket… tetoválást. Ettől leszünk mások.

Az idősebb generációt emlékeztetném arra, hogy micsoda lázadás volt bennünk, fiatal korunkban az iskolaköpeny ellen! Ugyanez a lázadás a média-skatulya ellen az oka, hogy csak azért is mackófelsőben ment riportra. Remek vitatémát szolgáltatva ezzel. Nem az angol királynő fogadására hívták, mégis megszólták…  engem Ganxta Zoli jobban pukkaszt. Győzike a zebra-mániájával sem adott annyi okot az öltözködése kicikizésére – mert igazi celeb, showman. Hozzászoktunk, hogy tehetséges művészeink disztingvált megjelenésűek. Faramuci helyzet, de úgy néz ki, hogy minél többet kritizálják Ibi megjelenését, annál inkább elismerik, hogy tehetséges. Ha nem az lenne, az előadásmódját vennék górcső alá…

Ibolya különc, mert sok celebbel ellentétben nem azért került a bulvár figyelmének középpontjába, mert mindenáron szerepelni akart (mint Pákó a didi-dallal vagy Győzike a family-showjával). A Megasztárral bizonyítani akart. Magának. A döntőben egyformán drukkoltam neki és Tóth Verának is, mert olyan jó volt látni és hallani, hogy végre nem a külsőségek, hanem az igazi tehetség alapján jutottak ők ketten tovább. Elegem volt a sok átlagos hangú, fitnessz formálta modell-popsztárból.  Utólag pedig, több éves teljesítménye alapján, számomra Ibolya lett a győztes, függetlenül a közönségszavazatoktól.

Azt hiszem tehát, hogy akinek nem a külső megjelenés a döntő, hanem a belső értékek, az jobban kedveli Oláh Ibolyát. Kicsit rekedtes, rockos hangjával, egyéni előadó stílusában új színt vitt a zenei palettára. És főleg érzelmeket: hol elhaló, szinte suttogó a hangja, majd ugyanazon a slágeren belül egyszer csak elkezd tisztán, szárnyalva énekelni, majd megint elfúlóvá válik, mint akit a sírás fojtogat. Ezért más, mint a legtöbb ismert művész. Érzelmeket sugároz, ezzel érzelmeket vált ki. És napjainkban ilyen érzelmekből van egyre kevesebb…

Oláh Ibolyát lehet szeretni, lehet utálni, de ha már hallottad néhányszor, egy dolgot nem lehet: figyelmen kívül hagyni. És ezért osztja ketté ilyen markánsan a közönséget. És ezért imádja címlapra tenni a média: szeresd, vagy bosszankodj! A lényeg, hogy figyelj ide!

(cicka,
http://www.palmahaz.eoldal.hu/cikkek/aktualis/oiro-mania, 2009. 02. 09.)

  

 Főoldal
 Kiadványok
 Biográfia
 PROGRAMOK
 Galéria
 Multimédia
 Fórum
 ____________
 Archívum
 Impresszum
 Kapcsolat
 ____________
 zene.hu
 Egyéb linkekFelhasználó

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtetted a jelszavad
Katt ide a regisztrációhoz!


9 látogató