2021. 1. 24 vasárnap, Timót napja van. Várható programok: 2015. július 4., Budapest Jazz Club, IBOLYÁN TÚL *** 2015. augusztus 5., Ördögkatlan Fesztivál, Kisharsány, nagyszínpad - IBOLYÁN TÚL

 
   
Keresés az oldalon:

Oláh Ibolya naplója Anyácskától - egy szívet melengető tanulmány   Nyomtatás  E-mail 
OIRO Szerkesztőség  

2004.10.14. és 11.24.

Minden eddiginél hitelesebb képet kaphatunk Ibolya életéről, sorsáról - végre tiszta forrásból: "Oláh Ibolya naplója - Anyácskától" címmel, mely 2004. októberében jelent meg a Székely és Társa Kiadó gondozásában.

„Sokszor a sírás szorongatja a torkomat, amikor énekelsz, olyan mélyről tör fel belőled a szomorúság. Nem értettem, mitől izzik benned ez az ősfájdalom. Most már tudom. Az anyatejjel szívtad magadba ott, azon a fagyos napon, a jeges kövön, az édesanyád ölében fekve” - vallja naplója lapjain a csecsemőkorától állami gondozásban nevelkedő Oláh Ibolyának a tiszadobi gyermekvárosban két évtizede élő és dolgozó Anyácska.
  

    .

A nagyérdemű máig nem hatolhatott át a titokzatos lelkű tehetség közvéleményt megosztó személyiségének védőburkán.

Anyácska az egyetlen autentikus személy, aki a Tiszadobon élő lány tetteinek mozgatórugóit ismeri. Nyolc éven át figyelte hányattatásait, kényszerű vándorlását városról városra, nevelőszülőtől intézetig. Végigjárta e kálvária stációit, szóra bírta az egykori gondozókat, kiegészítve emlékeiket a gyermekvédelem fellelhető összes dokumentumával.

A tiszadobi gyermekváros vezetője - két évtizedes gyermekvédelmi múlt tapasztalatával - nemcsak szakemberként, hanem fogadott anyaként is, értő gonddal fejlesztette, szelídítette Ibolya személyiségét és nyitotta meg zárkózott szívét. Eljutott a még élő gyökerekhez, köztük Ibolya édesanyjához.

Bevezetőként a naplóírás ötletét olvashatjuk, a tiszadobi évek történetével ismerkedhetünk. Beleshetünk a Mega-láz kulisszatitkaiba.

Hangsúlyos illusztrációkká rendeződnek az eddig féltve őrzött, sajtóból sem ismert fotók az édesanya, a kisgyermek képeitől Tiszadobon és a Megasztáron át napjainkig.

A naplóba tömörített, őszinte vallomás világos, közérthető beszédmódjával, egyszerűségével, tisztán csengő hangjával, szókimondásával, levél-monológjával várhatóan nemcsak Oláh Ibolya rajongóit örvendezteti meg, hanem a jobb sorsra érdemes állami gondozottak mellé állítja a kétkedőket, bizonytalankodókat, de még tán az őket kirekesztőket, a velük eddig ellenséges érzelmeket táplálókat is.

A kötet az ortofotók publikálásáról ismert Székely és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

A kiadó és az alkotógárda a könyv bevételeiből támogatja a tiszadobi Gyermekvárost.

A MENTOR című pedagógiai lap mellékletében Anyácska könyvéről jelent meg ismertető. ("Javasolnám kötelező olvasmányként minden gyermekotthonban élő fiatalnak, ám ezt nem teszem, mert a kötelezéssel nyilván csökkenteném az érdeklődők számát..." - írja a tanulmány szerzője.)


  

 Főoldal
 Kiadványok
 Biográfia
 PROGRAMOK
 Galéria
 Multimédia
 Fórum
 ____________
 Archívum
 Impresszum
 Kapcsolat
 ____________
 zene.hu
 Egyéb linkekFelhasználó

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtetted a jelszavad
Katt ide a regisztrációhoz!


4 látogató